iPhone 13 - bateria z 100% do 20% w 4 godziny, kupiłem go 8 miesięcy temu
564 wyświetleń
4 odpowiedzi
A
Nie wiem co się dzieje z tym telefonem, bo jeszcze rok temu trzymał spokojnie 2 dni. Sprawdziłem stan baterii w ustawieniach i pokazuje 89% pojemności maksymalnej. Czy to jest normalne po 8 miesiącach? Moja koleżanka ma iPhone'a od 2 lat i ma 91%. Zastanawiam się czy iść do serwisu czy coś można samemu zrobić.
J
89% po 8 miesiącach to trochę dużo jak na tak krótki czas użytkowania – mój iPhone 13 ma po roku 94%. Apple uznaje baterię za zużytą dopiero poniżej 80%, ale skoro masz gwarancję, warto iść do autoryzowanego serwisu i zapytać, bo przy takim spadku mogą wymienić baterię bezpłatnie.
J
Zanim pójdziesz do serwisu, sprawdź jedną rzecz: wejdź w Ustawienia → Bateria → Stan baterii i sprawdź czy masz włączone 'Optymalizowane ładowanie'. Poza tym, czy ładujesz telefon przez noc albo szybką ładowarką? To mocno przyspiesza degradację baterii.
D
Nie do końca zgodzę się, że to od razu problem z baterią – 89% pojemności to nie wyjaśnia rozładowania do 20% w 4 godziny. Sprawdź w Ustawieniach → Bateria które aplikacje zżerają energię w tle, bo to może być bardziej problem z jakąś aplikacją niż z samą baterią.
M
Miałam dokładnie ten sam problem i okazało się, że winny był Facebook działający non-stop w tle. Po usunięciu aplikacji i korzystaniu przez przeglądarkę bateria zaczęła trzymać ponad dwa razy dłużej, a pojemność maksymalna nie ma z tym nic wspólnego.
Zaloguj się, aby brać udział w dyskusji.