Wreszcie naprawiłem błąd 0x80070057 przy aktualizacji Windows - tu jest rozwiązanie

491 wyświetleń 3 odpowiedzi
J
Justyna Szymańska (0 pkt)
Przez 2 tygodnie nie mogłem zainstalować aktualizacji KB5034441 i wszędzie szukałem odpowiedzi. Rozwiązanie było prostsze niż myślałem - trzeba uruchomić wiersz polecenia jako administrator i wpisać 'sfc /scannow', poczekać do końca, a potem 'DISM /Online /Cleanup-Image /RestoreHealth'. Po restarcie aktualizacja przeszła bez problemu. Może komuś pomoże, bo sam straciłem na to dużo czasu.
R
renata75 (0 pkt)
U mnie zadziałało dokładnie to samo rozwiązanie przy błędzie 0x80070057, ale musiałem jeszcze dodatkowo zresetować składniki Windows Update poleceniem 'net stop wuauserv' i 'net start wuauserv' przed uruchomieniem SFC. Bez tego kroku DISM nie chciał pobrać plików naprawczych. Warto o tym pamiętać, jeśli samo SFC i DISM nie wystarczą.
S
Sławomir Kowalski (0 pkt)
Czy przed uruchomieniem tych poleceń miałeś podłączony internet? Pytam, bo DISM /RestoreHealth musi pobrać pliki z serwerów Microsoftu i bez połączenia wyświetla błąd zamiast naprawić system. Czy sprawdzałeś też log w C:\Windows\Logs\DISM\dism.log, żeby upewnić się, że naprawa faktycznie się powiodła?
P
Paweł Mazur (0 pkt)
W przypadku KB5034441 sam błąd 0x80070057 często wynika z za małej partycji odzyskiwania, a nie z uszkodzonych plików systemowych – SFC i DISM mogą wtedy nie pomóc na dłuższą metę. Konkretne rozwiązanie to rozszerzenie partycji WinRE w Zarządzaniu dyskami lub przez Diskpart, Microsoft opisał to w artykule KB5028997. Jeśli błąd wróci przy kolejnej aktualizacji, warto sprawdzić rozmiar tej partycji.